Dementie en vergeetachtigheid

Mijn moeder vergeet steeds meer; is dit het begin van dementie? Of is het de ziekte van Alzheimer? Wat is eigenlijk het verschil?

Mijn man is steeds zo onrustig en hij wordt gauw boos, vooral als ik hem wil helpen. Wat moet ik dan doen? Hoe moet ik reageren?

Mijn vrouw begint steeds vergeetachtiger te worden. Veel mensen zeggen tegen me dat dat erbij hoort als je ouder wordt. Maar ik vraag me toch wel eens af of er niet meer aan de hand is. Het zou wel goed zijn als er eens goed naar gekeken werd. Waar kan dat?

Mijn vader slaapt overdag en is 's nachts wakker. Mijn moeder houdt dit niet vol zo. Ik heb wel eens gehoord van dagopvang, waar kan dat? en hoe pak ik dat aan?

Informatie over 'niet pluis'

Iedereen vergeet wel eens wat en als je ouder wordt merk je dat je geheugen achteruit gaat. Dat hoort bij ouder worden. Maar wanneer moet je je nu zorgen gaan maken, wanneer gaat normale vergeetachtigheid over in dementie?

Herkennen van signalen van dementie

Bij Alzheimer Nederland vindt u signalen die kunnen wijzen op dementie. 

Zie https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/herkennen-symptomen/vergeetachtigheid-of-dementie

Alzheimer Nederland heeft ook filmpjes op de website, waarin de signalen van dementie worden uitgelegd. Zie https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/herkennen-symptomen/symptomen

Doe deze geheugentest op de website van Alzheimer Nederland.

In dit filmpje op YouTube vindt u 10 signalen van dementie.

De uiteindelijke diagnose wordt door de huisarts of specialist gesteld!

Ook bij Zorg voor Beter vindt u een filmpje met 10 signalen van dementie: Dementie signaleren. Deze signalen kunnen wijzen op dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. De uiteindelijke diagnose wordt door de huisarts of specialist gesteld!

Informatie over dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Lees meer op https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie en op https://dementie.nl/

Dementie is hersenziekte met ingrijpende gevolgen. Dementie leidt tot.... Lees verder op de website www.dementieonline.nl

Diagnostiek

Als u zeker wilt weten of het al dan niet om dementie gaat kunt u het beste naar uw huisarts gaan en uw zorgen bespreken. De huisarts zal een korte test doen en - als u dat wilt - u doorsturen voor meer onderzoek. Voor meer informatie over waar u terecht kunt voor diagnostiek kunt u op deze website kijken op de Wegwijzer van uw gemeente.

Dementiegame

Op de website http://www.dementiegame.nl/ vindt u een 'serious game' waarmee mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie meer kunnen leren over de ziekte en vooral ook hoe je ermee om kunt gaan. Het blijkt een prettige vorm van leren en is belangrijk in de beginfase van dementie.

Als u zich liever niet registreert kunt u inloggen met de gebruikersnaam: dementie en het wachtwoord: netwerkdementie.

Ervaring van dementie

Beleef de wereld door de ogen van iemand met Alzheimer op www.alzheimerexperience.nl