Voor professionals
2024-07-15 00:00:00

Opgeven voor de Training familiezorg casemanagers is niet meer mogelijk

15 juli 2024

Naar aanleiding van een aantal belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen heeft de Nederlandse overheid ingrijpende maatregelen genomen om te komen tot een ‘participatiesamenleving, ’een samenleving waarin van burgers wordt verwacht dat zij participeren in de zorg voor hun oudere en/of zieke medemens.

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de hulp van familie, naasten en vrijwilligers in de zorg voor chronisch zieken en ouderen. Voor professionals in de zorg ligt er een grote uitdaging om met families samen te werken en hen te begeleiden en te ondersteunen in de zorg voor hun familielid.

Het Familiegesprek is een belangrijke (verpleegkundige) interventie die ingezet kan worden ter ondersteuning van het familiesysteem en ter preventie van overbelasting van familie en mantelzorgers. Een familie gerichte benadering is steeds meer vereist boven de traditionele, individuele benadering van alleen de patiënt. In de training maakt de casemanager zich de competenties eigen die nodig zijn om op een goede, respectvolle wijze met familie in gesprek te gaan en te komen tot optimale samenwerking en een goede balans in draaglast en draagkracht voor ieder familielid.

De training bestaat uit 3 lesdagen en 1 intervisiebijeenkomst. De training wordt in opdracht van Netwerk Dementie Drenthe verzorgd door HanzePro - Academie voor Verpleegkunde en vindt plaats bij Zalencentrum Het Valkhof in Beilen.

Na de training

Ben je:

  • bewust van jouw eigen overtuigingen en ‘grondslagen’ over zorg en de rol van familie; bewust van de veranderende rol en positie van familie binnen het gezondheidszorgsysteem; bewust van de impact die ziekte en zorgafhankelijkheid kunnen hebben op het familiesysteem en de noodzaak tot ondersteuning en begeleiding om met deze situatie te leren omgaan.

Heb je kennis over:

  • de uitgangspunten en basisprincipes van Familiezorg en ‘Family Nursing’; thema’s die van belang zijn binnen families die te maken krijgen met zorg; familiestructuren, familie-functioneren en hoe je dat in kaart kunt brengen; de relatie tussen Familiezorg, het Familiegesprek en verpleegkundige classificatiesystemen/verpleegkundige diagnostiek;
  • het doel en de functie van een genogram en een ecogram als middel om de structuur en de kwaliteit van onderlinge relaties binnen een familie in kaart te brengen;
  • het begrip ‘Zorgtriade’ in relatie tot samenwerking tussen patiënt, familie en casemanager; de principes van het Familiegesprek.

Heb je vaardigheden:

  • in het in kaart brengen van de familiestructuur en de kwaliteit van onderlinge relaties m.b.v. een genogram (als onderdeel van de anamnese);
  • in het organiseren en (bege)leiden van een familiegesprek;
  • in specifieke gesprekstechnieken voor het voeren van effectieve familiegesprekken zoals het uitspreken van wensen en verwachtingen, het stellen van circulaire vragen of het exploreren en uitdagen van overtuigingen.

Alumni aan het woord

“Ik voel me sterker in het voeren van een familiegesprek.”

“Het is niet alleen invullen van een ecogram, maar kijken naar het contact. Je kunt het gezin ‘lucht’ geven om weer verder te kunnen.”

“Het is echt een kwaliteitsverbetering ten aanzien van de zorg.”

Data en tijden

1e lesdag: donderdag 26 september 2024
2e lesdag: donderdag 10 oktober 2024
3e lesdag: donderdag 7 november 2024

Lestijden: van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Intervisiebijeenkomst: donderdag 28 november 2024

Lestijden: groep 1 van 9.00 - 11.00 uur en groep 2 van 11.30 - 13.30 uur

Aanmelden

Hieronder kun je de PDF met alle informatie downloaden. Klik op de onderstaande button om je aan te melden voor deze training.

Terug naar overzicht