Dementie en vergeetachtigheid

Mijn moeder vergeet steeds meer; is dit het begin van dementie? Of is het de ziekte van Alzheimer? Wat is eigenlijk het verschil?

Mijn man is steeds zo onrustig en hij wordt gauw boos, vooral als ik hem wil helpen. Wat moet ik dan doen? Hoe moet ik reageren?

Mijn vrouw begint steeds vergeetachtiger te worden. Veel mensen zeggen tegen me dat dat erbij hoort als je ouder wordt. Maar ik vraag me toch wel eens af of er niet meer aan de hand is. Het zou wel goed zijn als er eens goed naar gekeken werd. Waar kan dat?

Mijn vader slaapt overdag en is 's nachts wakker. Mijn moeder houdt dit niet vol zo. Ik heb wel eens gehoord van dagopvang, waar kan dat? en hoe pak ik dat aan?

Informatie over 'niet pluis'

Iedereen vergeet wel eens wat en als je ouder wordt merk je dat je geheugen achteruit gaat. Dat hoort bij ouder worden. Maar wanneer moet je je nu zorgen gaan maken, wanneer gaat normale vergeetachtigheid over in dementie?

Herkennen van signalen van dementie - veelgestelde vragen

Bij Alzheimer Nederland vindt u signalen die kunnen wijzen op dementie. Zie www.alzheimer-nederland.nl/veelgestelde-vragen/vergeetachtig-of-dementie/wat-zijn-de-signalen-van-dementie.aspx

Herkennen van signalen van dementie - test mbv tien korte filmpjes

Alzheimer Nederland heeft tien korte filmpjes (in het Nederlands, Berbers, Marokkaans-Arabisch en Turks) gemaakt waarin de signalen van dementie worden uitgebeeld. De filmpjes zijn bedoeld voor zonen, dochters of andere familieleden van mensen met beginnende dementie. Ieder filmpje, van ongeveer een halve minuut, beeldt steeds 1 situatie uit, zoals bijvoorbeeld een slechter werkend korte-termijn geheugen. Na ieder filmpje kun je aangeven in hoeverre de situatie herkenbaar is. Als je alle filmpjes bekeken hebt, krijg je passend advies en informatie. De uiteindelijke diagnose wordt door de huisarts of specialist gesteld!

Doe deze test op de website van Alzheimer Nederland.

Ook bij Zorg voor Beter vindt u een filmpje met 10 signalen van dementie: Dementie signaleren. Deze signalen kunnen wijzen op dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. De uiteindelijke diagnose wordt door de huisarts of specialist gesteld!

Informatie over de ziekte dementie

Dementiegame

Op de website http://www.dementiegame.nl/ vindt u een 'serious game' waarmee mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie meer kunnen leren over de ziekte en vooral ook hoe je ermee om kunt gaan. Het blijkt een prettige vorm van leren en is belangrijk in de beginfase van dementie.

Als u zich liever niet registreert kunt u inloggen met de gebruikersnaam: dementie en het wachtwoord: netwerkdementie.

Dementie op jonge leeftijd

De website www.jongdementerend.nl is bedoeld voor partners, kinderen en familie van jonge mensen met dementie, maar ook voor professionals en vrijwilligers.

Diagnostiek

Als u zeker wilt weten of het al dan niet om dementie gaat kunt u het beste naar uw huisarts gaan en uw zorgen bespreken. De huisarts zal een korte test doen en - als u dat wilt - u doorsturen voor meer onderzoek. Voor meer informatie over waar u terecht kunt voor diagnostiek kunt u op deze website kijken op de Wegwijzer van uw gemeente.

Ervaring van dementie

Beleef de wereld door de ogen van iemand met Alzheimer op www.alzheimerexperience.nl